Wetenschappen

Handelsingenieurs gebruiken de natuurwetenschappen en de toegepaste wetenschappen om technologische processen (bv. de productie van een smartphone) te analyseren en te optimaliseren. Daarnaast  Kunnen ze mogelijkheden tot innovatie identificeren en met specifieke aandacht voor duurzaamheid  benutten(bv. bij de keuze van materialen in het productie - proces).


Chemie 

Binnden de opleiding handelsingenieur is chemie of sheikunde en materiaalkunde het belangrijkste wetenschapsvak, maar de focos ligt helemaal anders ten opzichte van wetenschappen in andere richtingen. Handeslingenieuren proberen geen nieuwe ontdekkingen de doen of nieuwe toepassingen voor technologie te vinden. Ze trachten huidige processen te begrijpen en vervolgens sneller, efficienter en goedkoper te maken. 

Hiertoe dragen ook de vakken conceptuele natuurkunde met technische toepassingen en elektrische en elektronische systemen met technische en economische toepassingen tot bij.


Materiaalkunde en scheikunde

Dit opleidingsonderdeel behandelt de materialenwetenschappen en -technologie als voorbeeld voor een technologische discipline, waarbij aspecten zoals wetenschappelijke onderbouw, technische processen en economische aspecten geïntegreerd worden behandeld.

Bij het voltooien van dit opleidingsonderdeel:

 

Begrijpt de student de belangrijkste materiaaleigenschappen vanuit fysische basisprincipes.

 

Onderkent de student de relatie tussen eigenschappen, vormgeving en materiaalgedrag.


Beschikt de student over nodige kennis om verantwoorde materiaalkeuzes te maken en een genuanceerde evaluatie te maken van hun toepassing.

KU Leuven,, internet, 28/01/2017,(https://onderwijsaanbod.kuleuven.be/syllabi/n/D0R02AN.htm#activetab=doelstellingen_idp460880 )

Elektrische en elektronische systemen met technische en economische toepassingen

Hier wordt een grondig overzicht geven van de belangrijkste concepten en inzichten omtrent elektrische en elektronische systemen, in het bijzonder met het oog op bedrijfseconomische toepassingen.

KU Leuven,, internet, 28/01/2017,(https://onderwijsaanbod.kuleuven.be/syllabi/n/D0R02AN.htm#activetab=doelstellingen_idp460880 )

Conceptuele natuurkunde met technische toepassingen

Een student die met succes ‘Conceptuele natuurkunde met technische toepassingen’ voltooid heeft,

  • is vertrouwd met de basisconcepten en wetmatigheden van de klassieke fysica, meer bepaald uit de deelgebieden mechanica (incl. trillingen en golven), hydrostatica en hydrodynamica, elektrostatica en elektrodynamica.  Dit betekent dat de student zowel kennis verworven heeft als inzicht heeft opgebouwd in deze basisconcepten en wetmatigheden.
  • kan toepassingen van deze concepten en wetmatigheden in dagelijks leven, technische systemen of technologie beschrijven en begrijpen.
  • kan de wetmatigheden toepassen om problemen te analyseren en op te lossen.
  • kan de wetmatigheden toepassen voor het begrijpen en analyseren van fysische eigenschappen en van fenomenen die zich manifesteren in diverse technologische toepassingen, waaronder ook fenomenen die later in het studietraject aan bod komen in meer gevorderde opleidingsonderdelen (e.g. elektronica, materiaalkunde, energietechnologie, kwaliteitsbeheersing …).
  • kan zelfstandig nieuwe wetenschappelijke inzichten verwerven op basis van aangerijkt studiemateriaal en deze toepassen (practicum).
  • kan concepten en inzichten op een correcte manier formuleren.

Bij het voltooien van ' Conceptuele natuurkunde met technische toepassingen' kunnen de studenten:

  • de relevante parameters of gegevens in de aangeboden opgaven aangeven en deze oordeelkundig aanwenden. Ze kunnen voorwaarden en omstandigheden die een hypothese  weerleggen of ondersteunen, herkennen of aangeven.
  • bij de aangeboden laboproeven, doelgericht, vanuit een hypothese of verwachting, waarnemen, de resultaten analyseren en er de gevraagde informatie of nodige gegevens uit distilleren.
  • binnen de voorziene ruimte van het verslag objectief rapporteren (in beknopte bewoordingen, tabellen, grafieken, schema’s of formules) met aandacht voor het correct en nauwkeurig gebruik van wetenschappelijke terminologie, symbolen, eenheden en data.
  • feiten onderscheiden van meningen of vermoedens, hun bevindingen kritisch en objectief beoordelen en conclusies trekken en deze verantwoorden. Ze hebben een gevoel ontwikkeld voor meetnauwkeurigheid.
  • in team samenwerken, zich houden aan de (technische, praktische, veiligheids-,…) instructies en voorschriften bij het uitvoeren van de laboproeven en respect tonen voor het ter beschikking gestelde labomateriaal.